Vinkit terveelliseen ruokavalioon
1. Tavoitteet
Aseta itsellesi jokin tavoite. Tavoitteen olisi hyvä olla joku päivittäiseen toimintaan liittyvä asia, joka tukee painonhallintaa.
Tavoite voi olla esimerkiksi:
- ”Syön lounaalla aina vähintään 2 kourallista kasviksia”
- ”Varaan työpäiville välipalaa, jotta syöminen pysyy hallinnassa myös iltaisin”
- Jokin liikkumiseen liittyvä asia, vaikka portaiden käyttäminen hissin sijaan.
Sopiva tavoite on realistinen, sinun arkeesi sopiva, jollain tapaa mitattava/seurattava, mieluinen ja jämpti, mutta joustava.
2. Suunnittelu
Uusien elintapojen opettelu on syytä aloittaa suunnittelulla. Ota siis paperia tai kalenteri esiin ja kirjaa ylös erityisesti se, miten ehdit syömään sopivin väliajoin ja mitä valintoja teet kaupassa. Varaa kalenterista aikaa kunnon lounaalle ja pidä töissä kahvitauot, jolloin voit ottaa kahvin lisäksi jotain välipalaa. Vie töihin mahdollisuuksien mukaan sopivia eväitä ja välipaloja.
Ruokaostoksille ei kannata juosta nälkäisenä, koska silloin tekee usein vain huonoja päätöksiä – enemmän herkkuja, vähemmän kunnon ruokaa. Valmiiksi suunniteltu ostoslista auttaa yleensä valitsemaan järkevämmin myös kiireessä ja väsyneenä. Kiireisen päivän hätävaravälipaloja on hyvä varata jo etukäteen. Pitkään säilyviä tuotteita ovat esimerkiksi pähkinäpussit, proteiini- ja myslipatukat, lasten hedelmäsosepurkit ja ‑pussit. Voit halutessasi myös tehdä itse haluamiasi pähkinä-kuivahedelmäsekoituksia ja pakata niitä pieniin rasioihin tai pusseihin.
3. Uni ja stressi
Nykytutkimusten mukaan huonolaatuinen tai liian vähäinen uni sekä stressi saattavat vaikuttaa painonhallintaan monella eri tavalla. Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että mikäli laihduttamisen aikana nukkuu huonosti, paino tippuu enemmän lihas- kun rasvamassasta. Lihaksista laihduttaminen vaikuttaa myöhemmin aineenvaihduntaan ja paino nousee helpommin takaisin.
Unen laatuun vaikuttavat monet eri tekijät kuten raskas liikuntasuoritus myöhään illalla, työsähköpostien lukeminen tai muutama viinilasillinen saattavat viedä laadukkaasta ja palauttavasta unesta useamman tunnin. Alkoholi auttaa kyllä rentoutumaan ja saamaan unen päästä kiinni, mutta kokonaisuuden kannalta se on huono ja energiapitoinen unilääke. On siis hyvä laittaa unitottumukset kuntoon! Suurimman osan aikuisista pitäisi nukkua 7–8 tuntia yössä. Mikä on sinulle riittävä unen määrä, ja miten saisit laadukasta, palauttavaa unta joka yö?
Liian vähäinen uni yhdistettynä stressiin vaikuttavat usean syömisen säätelyyn osallistuvan hormonin pitoisuuteen (esim. leptiini ja greliini). Stressaantuneena ihminen valitsee helpommin epäterveellisiä ja energiapitoisia välipaloja. Stressi lisää myös näläntunnetta ja tämän seurauksena jotkut palkitsevat itseään ruoalla tai herkuilla raskaan työpäivän jälkeen.
4. Säännöllinen ateriarytmi
Sopiva ateriointiväli ja sinulle sopivat annoskoot auttavat painonhallinnassa sekä parantavat jaksamista (ylimääräiset välilyönnit pois) ja vireystilaa. Päivärytmistä riippuen päivän aikana on hyvä syödä 4–6 kertaa, 3–5 tunnin välein. Ateriarytmi on jokaisella yksilöllinen. Hyvä atriarytmi auttaa pitämään annoskoot kohtuullisina.
Säännöllisen ruokarytmin hyödyt ovat:
- Verensokeri pysyy tasaisena
- Vireystila pysyy hyvänä aamusta iltaan
- Syömisen hallinta helpottuu
- Ehkäisee napostelua tai runsasta syömistä
- Painonhallinta helpottuu
- Aineenvaihdunta toimii paremmin
Säännöllisen ateriarytmin lisäksi huomio on kiinnitettävä myös ravitsemuksen monipuolisuuteen, laatuun ja määrään.
5. Keholle hyvä ruokavalio
Terveellinen ruokavalio tekee kehollemme monella tapaa hyvää. Se sisältää elintärkeitä ravintoaineita, joita kehomme tarvitsee. Hyvä ruoka tekee hyvää myös mielelle, ja se tulee nauttia hyvässä seurassa. Hyvä ruoka maistuu hyvälle ja on värikästä sekä kaunista katseltavaa. Terveellisen ruokavalion peruspilareihin kuuluvat myös monipuolisuus ja joustavuus. Hyvä ruokavalio ei luo turhia rajoituksia, eikä tee elämästä hankalaa. Meillä on vain yksi keho ja joka kerta, kun syöt, sinulla on mahdollisuus lääkitä itseäsi. Kehomme osaa sopeutua ravintoaineiden saannin vaihteluihin varastoimalla niitä silloin, kun niitä saadaan yli tarpeen. Vastaavasti kun saanti on niukempaa, keho käyttää varastojaan.
Hyvä ruokavalio on ennen kaikkea monipuolinen. Se sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa. Lisäksi siihen kuuluu kasviöljyt, pähkinät ja siemenet sekä kalaa ja vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita. Lihaa ja lihavalmisteita tulisi käyttää vain kohtuullisesti. Meille jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin!